Visie

Mijn visie op Aikido

Aikido is een Japanse krijgsdiscipline waarbij je de kracht van de tegenstander gebruikt. Bij Aikido hebben we een open houding en proberen we een mogelijk conflict altijd te vermijden. Bij een aanval proberen we de niet-agressieve ‘mindset’ te handhaven en dan is het dus niet nodig om de aanvaller schade toe te brengen. ‘Ai’ in het woord Aikido is Japans voor harmonie en in Aikido kennen we geen competitie-element. Iedereen kan dus op zijn eigen niveau aan een les deelnemen, zowel mannen, vrouwen, junioren en senioren. Aikido draagt tevens bij aan het pad van zelfontwikkeling.

Mijn eerste indruk van Aikido

Mijn eerste indruk van Aikido is voor mij niet in woorden uit te drukken. Ik heb als kind altijd al een fascinatie voor Aikido gehad. Dit werd tijdens mijn eerste uurtjes Aikido-training alleen maar versterkt. In April 2008 ben ik op 35 jarige leeftijd begonnen met Aikido. Vanaf dat moment heb ik mezelf in 6 jaar tijd naar 2e dan toegewerkt. Op dit moment bereid ik me voor op mijn 3e dan. Voordat ik met Aikido begon beoefende ik diverse sporten zoals zaalvoetbal, fietsen, nunchaku, krachttraining, cardio-fitness en kick-boksen. Aikido geeft mij als levensfilosofie zowel een volledig pakket waar ik in het dagelijks leven mee werk als ook lichamelijke beweging en vitaliteit.

Hoe ik Aikido zie als krijgskunst

Aikido is voor mij niet zozeer een krijgskunst, maar meer een pad van zelfontwikkeling met krijgskunst als werkvorm. Aikido gaat voor mij meer over de innerlijke krijger in relatie tot de buitenwereld waarmee ik inzicht krijg in mijn innerlijke processen. De krijger ziet dat de buitenwereld een spiegel is van de innerlijke wereld en gaat naar die bron in plaats van op de buitenwereld te reageren. Daarbij is het een prettige bijkomstigheid dat je weet dat je jezelf kunt verdedigen als je aangevallen wordt op straat. Dit maakt dat je een zekere houding en meer zelfvertrouwen uitstraalt. Dat is echter voor mij geen doel op zich. De meditatie in beweging en het vinden van rust in jezelf, die resulteert in een helderheid die je in alle aspecten van je leven kunt gebruiken is dat wel. Aikido is tevens interactief. Je werkt met anderen aan jezelf, je geeft en neemt en dat maakt Aikido zo leuk. Je hebt anderen nodig om jezelf te kunnen ervaren en te groeien. Aikido is internationaal en overstijgt culturele verschillen, dojo’s zitten doorgaans vol met verschillende nationaliteiten en ook dat is leerzaam en inspirerend. Daarnaast geeft het je meer flexibiliteit en vitaliteit en kun je Aikido je hele leven blijven beoefenen op jouw niveau.

Mijn doel en missie

Als leraar ben ik in balans en kan ik mijn studenten gronden/aarden en ze de informatie en inspiratie geven om zich te blijven ontwikkelen. Ik geef een simpele en eenvoudige overdracht met inspiratie, samenwerking en plezier. Ik heb geleerd om te aarden in mijn centrum in Aikido en vandaaruit te werken. Acceptatie en volledig aanwezig zijn in het lichaam in het hier en nu, is een behoorlijke uitdaging. Dit faciliteer ik tijdens de lessen. Ik richt me niet speciaal op doelgroepen maar meer op het gevoel. Als je alleen al stevig op de grond kunt staan, krijg je snel het gevoel dat je veilig bent en ontwikkel je meer zelfvertrouwen en een gezonde weerbaarheid en assertiviteit. En als je eenmaal stevig staat heb je een plek verworven. Je bestaansrecht; te zijn wie je bent en vandaaruit te handelen. Ook voor de grotere kinderen onder ons.